Kompost malzemelerinin mantara rekabet edilebilecek organizmalardan arındırılması gerekir. Şayet pastörizasyon işlemi yapmadan mantar misellerini ekersek, ortamda yer alan mikroorganizmalar misellerin gelişimini bastırır ve üretim hedeflenen düzeyde olmaz. Bu nedenle, pastörizasyon ya da sterilizasyon işlemi kesinlikle yapılmalıdır. Bu işlem her ne kadar kimyasal ilaçlarla yapılırsa da, üreteceğimiz ürün organik olacağı için kimyasal madde kullanmadan haşlama metodu ile pastörize işlemi yapılırsa iyi olur.
Genellikle basit işletmelerin sap-saman kültürlerinde kullandığı basit bir işlemdir. Bu metod, 200 lt'lik varil ya da özel haşlama kazanı içinde kompostu haşlayarak sterilize edilme işlemidir. Varillerin dibinden 15 cm yüksekte ızgara koyulur, içine konacak tel örgü sepet aşağıya inemez.
Hazırlanan sap saman karışımı kuru olarak tel örgü sepetlere koyulur, varillere bırakılıp, kapağı kapatılır. Sıcaklık 75-80 derece olmalıdır ve bir saat bekletilir. Pastörizasyon gerçekleşir. Ardından sepet varilden çıkarılıp suyun akması için beklenir. Kompost'un soğuması için temiz bir naylon poşet üzerine serilir. Hedeflediğiniz pastörizasyon gerçekleşir.
%5 oranındaki buğday kepeğini de mutfakta ocak üzerinde kaynatarak pastörize etmeniz mümkün. Örneğin; 10 kg buğday samanı kulladıysanız 1/2 kg buğday kepeğı ilave etmelisiniz. Pastörize edilmiş samanı ve kepeği homojen bir şekilde karıştırın. Bu işlemi yaparken ellerinizin temiz olması gerekmektedir. Mutlaka steril eldiven takılmalıdır.
1 Comment(s)
Talimat için teşekkür ederim. Allah razı olsun.
Leave a Comment